DOĞUM TARİHİNİN DÜZELTİLMESİ DAVASI
- Av. Fuat Koca
- 23 Şub
- 2 dakikada okunur
· Nüfus kayıtlarına yanlış kaydedilmiş doğum tarihi, kişinin birçok yerde ve özellikle resmi dairelerde sorun yaşamasına sebep olabilmektedir. Doğum tarihinin düzeltilmesi davası ile bu sorunların ortadan kaldırılması mümkündür. Özellikle yabancı ülkelerde yaşayan ve bulundukları ülke ile Türkiye'deki kayıtlar arasında doğum tarihi yönünden uyuşmazlık bulunan vatandaşlar bu davayı açarak her iki ülkedeki kayıtların örtüşmesini sağlayabilmektedir.
· 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu madde 35, eğer doğum tarihi maddi hata nedeniyle yanlış işlenmişse, kaydın nüfus müdürlüğü tarafından düzeltilmesine imkan tanımaktadır. Burada önemli olan, hatanın maddi bir hatadan kaynaklanıyor olması ve doğru doğum tarihini gösteren bir dayanak belgenin mevcudiyetidir. Şayet bu husus haricinde bir düzeltme talep edilecekse doğrudan mahkeme kararıyla düzeltme talep edilebilir.
· 7039 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (RG. 03.11.2017/30229) geçici madde 9 uyarınca; “Göçmen olarak Türk vatandaşlığına alınanlardan doğum yeri ve tarihi hatalı olan kişilerin kayıtları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl içinde usulüne göre onaylanmış doğum belgeleri ile müracaatları hâlinde, nüfus müdürlüğünce düzeltilir.” düzenlemesi yer almaktadır.
· Anılan düzenleme uyarınca 03.11.2017 tarihinden itibaren 5 yıl içinde yani 03.11.2022 tarihine kadar yapılan başvurularda Göçmen olarak Türk vatandaşlığına geçen kişilerin doğum tarihi ve doğum yerinin düzeltilmesi imkânı bulunmaktaydı. Ancak ilgili düzeleme uyarınca 03.11.2022 tarihine kadar olan başvuru süresi geçtikten sonra nüfus müdürlüklerince kaydın düzenlenme imkânı ortadan kalkmış olup bu tarihten sonra ilgili kayıtların ancak açılacak dava ile düzeltilmesi mümkün olacaktır.
· İlgili kayıt düzeltme davalarında doğum yeri ve doğum tarihini düzeltmek için başvuran kişinin doğduğu ülke yetkili makamlarınca düzenlenmiş doğum belgesinin apostil şerhli bir örneğinin başvuruya eklenmesi gerekmekte ayrıca Türk vatandaşlığına geçiş belgelerinin de ilgili kurumlardan celbi gerekmektedir.
· Nüfus kaydının düzeltilmesi istenen kişinin vefatı halinde ise anılan belgelerle birlikte mirasçıları tarafından nüfus kaydının düzeltilmesi davası açılabilecektir.
· Yetkili mahkeme ilgilinin oturduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesidir. Nüfus kaydının düzeltilmesi istenen kişinin vefatı halinde son yerleşim yeri mahkemelerinde davanın açılması gerekmektedir.
· Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmi dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır.
Comentários