top of page
Ara

İCRA EDİLEBİLİRLİK ŞERHİ NEDİR VE NASIL TALEP EDİLİR

  • Yazarın fotoğrafı: Av. Fuat Koca
    Av. Fuat Koca
  • 11 Oca
  • 1 dakikada okunur

Arabuluculuk görüşmeleri sonucunda arzulanan sonuç anlaşmadır. Tarafların anlaşması ile sonuçlanan arabuluculuk süreci sonunda “anlaşma belgesi” düzenlenir.

Anlaşma belgesini taraflar imzaladıktan sonra belgede belirtilen süreler içinde anlaşma içeriği yerine getirilmiş, anlaşma konusu tutar ödenmiş ise icra edilebilirlik şerhine ihtiyaç duyulmaz.

Ancak anlaşma belgesi düzenlenmesine rağmen diğer taraf belgede kararlaştıran sürede anlaşmanın gereğini yapmayabilir. Bu noktada başvuranın imdadına “icra edilebilirlik şerhi” yetişir.

İcra edilebilirlik şerhi ile birlikte anlaşma belgesi “ilam niteliği” taşıyacaktır. Daha anlaşılabilir bir dille; bu belge mahkeme kararı gibi icra kabiliyeti taşıyacaktır.


GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME HANGİSİDİR?


Eğer anlaşma konusunda açılmış bir dava bulunmuyorsa; dilekçe “Sulh Hukuk Mahkemesi ”ne hitaben yazılmalıdır. İcra edilebilirlik şerhi sulh hukuk mahkemelerinden talep edilir. Yetkili sulh hukuk mahkemesi; arabulucunun görev yaptığı yer mahkemesidir.

Kural olarak; icra edilebilirlik şerhine ilişkin Mahkemenin yapacağı inceleme için duruşma açılmaz. Dosya üzerinden inceleme yapılır. Bu sebeple kısa sürede şerhi temin edebilirsiniz. Ancak eğer uyuşmazlık aile hukukuna ilişkin ise Mahkeme duruşma yapacaktır.

Eğer arabuluculuk anlaşması dava devam ederken yapılmışsa; icra edilebilirlik şerhi davanın görüldüğü mahkemeden talep edilebilir.

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
İSTİHKAK DAVASI

İcra ve İflas Hukuku’nun derinliklerinde, istihkak davası, mülkiyet hakkının korunmasında kilit bir rol oynar. Haczedilen bir mal...

 
 
 

Comments


bottom of page